SLECHTE ADEM

SLECHTE ADEM

Slechte adem

 

Slechte adem heet in het vakjargon ‘Halitose’. Bij halitose vindt iemand de geur van zijn of haar adem onaangenaam. Mensen in uw omgeving kunnen mogelijk de slechte adem opmerken. De slechte adem kan soms zelfs lijden tot een grote mate van onzekerheid en sociale isolatie. Halitose is voor de patiënt dan ook een ernstige aandoening die in meer dan één opzicht het leven negatief kan beïnvloeden. Al met al een goede reden om deze aandoening te laten onderzoeken. Meestal is er een goede behandeling mogelijk.

Een veel voorkomende vorm van halitose wordt veroorzaakt door roken, het eten van sterk gekruid voedsel/knoflook of het drinken van alcohol. Deze ademgeuren zijn bekend en worden min of meer geaccepteerd. Daarnaast heeft vrijwel iedereen ’s ochtends last van een lichte vorm van halitose. Dit komt door de lage speekselproductie tijdens de slaap en door de afbraak van zwavelhoudende eiwitten in de mond. De meest voorkomende vorm van halitose wordt veroorzaakt door bacteriën in de mond, de zogenaamde orale halitose. In de mond komen verschillende soorten bacteriën voor en soms is een bepaalde soort bacterie sterk verhoogd. Daardoor neemt de hoeveelheid vies ruikende gassen zo sterk toe dat ze worden waargenomen door mensen in de omgeving. Een van de belangrijke gassen bij halitose is zwavelwaterstof, de zogenaamde rotte eieren geur.

Aan de hand van vragen, mondonderzoek en eventueel een bacteriologisch onderzoek wordt vastgesteld welke medische en tandheelkundige factoren invloed kunnen hebben op de halitose. Vervolgens wordt de mate van halitose vastgesteld en het type mondgeur.

De parodontoloog kan met u bespreken of u de aandoening halitose heeft.