TERUGTREKKEND TANDVLEES (RECESSIE)

TERUGTREKKEND TANDVLEES (RECESSIE)

Terugtrekkend tandvlees (recessie)

 

Sinds de laatste jaren is er steeds meer aandacht ontstaan voor de aanblik van het gebit. Terugtrekkend tandvlees kan de aanblik van het gebit ernstig verstoren en leidt soms tot gevoelige tandhalzen. Als het tandvlees terugtrekt en de tandwortel zichtbaar wordt spreken we van een tandvleesrecessie. Deze blootliggende tandhalzen zijn soms esthetisch onaanvaardbaar maar kunnen ook gevoeligheid veroorzaken en het risico op cariës vergroten door een moeilijkere reinigbaarheid. Afhankelijk van de oorzaak en de omvang van de recessie kan hier wel of niets aan worden gedaan.

Terugtrekkend tandvlees kan ontstaan door poetstrauma (verkeerd/te hard poetsen waardoor schade ontstaat aan het tandvlees), een afwijkende stand van tanden en kiezen of na een behandeling met een beugel. Vaak is deze recessie vooral zichtbaar langs een of meerdere voortanden in de onderkaak en wordt dit esthetisch als storend ervaren. Soms is een recessie het directe gevolg van tandvlees problemen.

De behandeling van deze recessie (recessiebedekking) richt zich in eerste instantie op het aanpakken van de oorzaak van de terugtrekking (poetsgedrag aanpassen of het tandvlees probleem verhelpen). Als het gaat om niet zichtbare recessies en er verder geen klachten zijn zullen we meestal kiezen voor een wat terughoudender aanpak en ons vooral richten op het niet verder laten toenemen van de recessies. Als terugtrekkend tandvlees het gevolg is van ernstig botverlies rond de wortels van tanden en kiezen, als gevolg van tandvlees problemen (parodontitis), is het meestal niet mogelijk om de wortels succesvol te bedekken vanwege het tekort aan ondersteunend bot. Indien dit niet het geval is kan terugtrekkend tandvlees vaak heel goed worden behandeld door een stukje tandvlees (eigenlijk alleen het bindweefsel) uit het gehemelte te transplanteren naar de plaats waar het tandvlees is teruggetrokken en zo de wortel weer te bedekken. Hoe groter de recessie hoe kleiner de kans dat een volledig herstel mogelijk is.

De parodontoloog kan met u bespreken of een recessiebedekking noodzakelijk en mogelijk is.