“Mag het een beetje meer zijn?” Adjuncts in de parodontologie.

Begin november is het weer zover! Centrum voor Parodontologie Tilburg organiseert opnieuw een symposium. Hierbij nodigt de praktijk alle tandartsen en mondhygiënisten van uw praktijk uit om dit unieke programma bij te wonen op donderdag 9 november.

“Mag het een beetje meer zijn?” een vaak gestelde vraag bij de slager. Maar deze vraag kunnen we ook stellen in de parodontologie. Er bestaat geen twijfel over het feit dat niet chirurgische parodontale therapie heel effectief is. Toch volstaat deze therapie vaak niet bij ernstige vormen van parodontitis. Daarom worden er door tandartsen, mondhygiënisten en parodontologen vaak beroep gedaan op adjuntieve therapieën die de klinische effectiviteit van de gouden standaard behandeling moeten verbeteren. Maar welke adjunctieve therapiën zijn er zoal? Wat is hun klinische effect? Is dit klinisch effect groot genoeg om relevant te zijn? Wat kan ik inzetten in de dagelijkse praktijk? Allemaal heel relevante en klinisch belangrijke vragen die we via wetenschap en casuïstiek proberen te beantwoorden op een laagdrempelige manier.

Programma:

18.00 – 19.00        Ontvangst met broodjes en soep.

19.00 – 19.05        Introductie. (Hans Keestra)

19.05 – 20.15        Deel 1 – Adjuncts in de parodontologie. (Prof. Teughels)

20.15 – 20.45        Pauze met een drankje en snacks.

20.45 – 21.30        Deel 2 – Adjuncts in de parodontologie. (Prof. Teughels)

21.30 – 22.30        Afsluitende borrel.

De lezing vindt plaats in het Hotel van der Valk te Tilburg. Dit is gelegen aan de Dr. Bloemenlaan 8, 5022 KW te Tilburg. De locatie is per auto, fiets en OV eenvoudig te bereiken. Er is voldoende parkeergelegenheid aanwezig.

Prof. Wim Teughels behaalde zijn diploma tandheelkunde in 2000 aan de Katholieke Universiteit Leuven (KULeuven) in België. In 2006 behaalde hij de graad van specialist in parodontologie en verdedigde hij met succes zijn proefschrift aan dezelfde universiteit. Daarnaast behaalde hij het “European Federation of Parodontology (EFP) certificate in Parodontology”. In 2007 werd hij benoemd tot assistent-professor aan de faculteit Geneeskunde van de KULeuven. Zijn onderwijsverantwoordelijkheden omvatten een reeks onderwerpen op het gebied van parodontologie en menselijke anatomie. Momenteel is hij professor aan de KULeuven en de Universitaire Ziekenhuizen Leuven, waar hij hoofd is van de onderzoeksgroep Parodontologie en Orale Microbiologie. Zijn onderzoek is gericht op parodontologie en orale microbiologie, met de nadruk op bacteriële adhesie, microbiële interacties, antimicrobiële middelen en probiotica. Dit heeft geresulteerd in meer dan 180 artikelen in internationale tijdschriften en meer dan 10 boekhoofdstukken. Hij heeft vijf nationale en drie internationale prijzen gewonnen en wordt regelmatig uitgenodigd om lezingen te geven over het onderwerp ‘probiotica’ in binnen- en buitenland. In 2012 werd professor Teughels benoemd tot associate editor voor zowel het Journal of Periodontal Research als het handboek “Carranza’s Clinical Periodontology.”