Het parodontium is het steunweefsel dat ervoor zorgt dat de tanden en kiezen niet los komen te staan. Preventie speelt hierin een belangrijk rol. Niet alleen de plaque is de veroorzaker van de ontsteking, maar ook meerdere risicofactoren spelen hierin een belangrijke rol.
Aan de hand van bepaalde klinische indicatoren en risicofactoren kun je bepalen of een patiënt parodontitis gevoelig is. Zet het onstekingsproces toch door met uiteindelijk parodontitis tot gevolg, dan is de vraag “wat is de beste aanpak voor parodontitis?”
Het behandeltraject van parodontitis verloopt volgens een strikt protocol, hierin heeft iedere zorgverlener een specifieke taak. Na enkele maanden is het parodontium gezond. De focus ligt daarna op de situatie gezond en stabiel houden voor de komende jaren. Helaas kan het ook voorkomen dat het gewenste resultaat uitblijft, maar wat dan……..
Deze cursus bestaat uit een theoretisch gedeelte, afwisselend met praktische oefeningen. De praktische oefeningen worden uitgevoerd op een demo-model en een fantoom-hoofd. Indien gewenst kunnen de cursisten bij elkaar de nieuwe vaardigheden uitvoeren. Dit alles wordt begeleid door een parodontoloog en een ervaren mondhygiëniste.
Programma:
– 17:30 – 18:00 Ontvangst met eten.
– 18:00 – 19:00 Theoretische inleiding (gingivitis => parodontitis).
– 19:00 – 20:00 Groep 1 Praktische oefeningen handinstrumenten en ultrasone.
– 19:00 – 20:00 Groep 2 Theorie initiële en parodontale nazorg.
– 20:00 – 21:00 Groep 1 Theorie initiële en parodontale nazorg.
– 20:00 – 21:00 Groep 2 Praktische oefeningen handinstrumenten en ultrasone.
– 21:00 – 22:00 Theoretische afsluiting (parodontale evaluatie & chirurgie).
– 22:00 – 22:15 Afsluitende borrel.